Αρχική σελίδα » ΤΥΠΟσκόπιο 1821 » Ευρετήρια Τοπωνυμίων

Ευρετήρια Τοπωνυμίων

Οι εφημερίδες της Επανάστασης που ευρετηριάζονται εδώ περιέχουν ειδήσεις τόσο του εσωτερικού, όσο και από όλο τον κόσμο. Από τις εφημερίδες με τις περισσότερες ξένες ανταποκρίσεις (Γενική, Φίλος του Νόμου) έως την πιο τοπική ως προς τον προσανατολισμό, εκείνη των Αθηνών, και οι τέσσερις περιλαμβάνουν έναν πλούτο τοπωνυμίων, που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των ενδιαφερομένων για ποικίλους λόγους.

Ας σημειωθεί, ότι στα χρόνια της Επανάστασης, χρόνια μεταβατικά ούτως ή άλλως, οι εφημερίδες δείχνουν να είναι ανοιχτές και ως προς τις ονομασίες: δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην καθομιλούμενη τρέχουσα εκδοχή τους, η οποία ασφαλώς κυριαρχεί, ενώ συγχρόνως συχνά γνωρίζει διάφορες παραλλαγές. Επιπλέον, μέσω των εφημερίδων δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χρήση κάποιες αρχαίες ελληνικές ονομασίες.

Η αποδελτίωση των τοπωνυμίων στις τέσσερις εφημερίδες οδήγησε στην καταγραφή περίπου 3000 λημμάτων. Από αυτά εντοπίστηκαν:

Η πρώτη ανάρτηση έγινε το Δεκέμβριο του 2020 και μικρές διορθώσεις/συμπληρώσεις, κυρίως στη Γενική Εφημερίδα, έγιναν τον Μάιο του 2021.