Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης
Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με προπτυχιακούς και αργότερα μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Νάσιας Γιακωβάκη, Επίκουρης Καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Στην τεκμηριωτική αυτή εργασία «στρατολογήθηκαν» τέσσερις διαδοχικές ομάδες από τριτοετείς συνήθως φοιτητές, σε προέκταση της παρακολούθησης του μαθήματος, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ιστορία II (Η άνοδος των εθνικών κρατών στην Ευρώπη του 19ου αιώνα), ενώ προστέθηκαν κατά καιρούς κάποιοι ακόμη συνήθως μεγαλυτέρων ετών. Κάθε ομάδα ανέλαβε μία από τις τέσσερεις εφημερίδες. Ξεκίνησε πολύ παλιά, στις αρχές του 2014 δοκιμαστικά και οδηγήθηκε στην ολοκλήρωση της συγκέντρωσης όλου του σχετικού υλικού το 2018. Ο στόχος ήταν διπλός: από τη μια, η εκπαίδευση στην τεκμηρίωση και στην ερευνητική καλλιέργεια, στην τριβή με πρωτογενές έντυπο υλικό ως μέσο ιστορικής εκπαίδευσης στην εποχή της Επανάστασης. Από την άλλη, η ολοκλήρωση ενός τεκμηριωτικού έργου που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στους πιθανούς ερευνητές και τις ερευνήτριες της Ελληνικής Επανάστασης.
Εξαρχής, το κίνητρο στη συγκρότηση της ομάδας, αν και παιδαγωγικό, ήταν ταυτοχρόνως πρακτικό: να διαμορφωθεί και να προσφερθεί στην επιστημονική κοινότητα και στο ενδιαφερόμενο κοινό ένα εργαλείο έρευνας. Πετύχαμε περισσότερα από όσα αρχικά ελπίζαμε, αλλά και λιγότερα από ότι κάποια στιγμή πιστέψαμε. Το παιδαγωγικό κομμάτι τελικά, όπως ήταν και επόμενο, επικράτησε και δεν μετουσιώθηκε πάντα σε αξιόπιστο, άρτιο αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο απαιτούσε μεθοδικότητα, απόκτηση επιπλέον γνώσεων και αφοσίωση σε χρόνο και ενέργεια. Τελικά, χάρη στον δυναμισμό της πρώτης ομάδας (του 2014) αλλά και τη μύηση στον στόχο επόμενων κλάσεων φοιτητών έως και το 2018, ολοκληρώθηκε με τρόπο μάλλον συστηματικό μια πρώτη συγκέντρωση των σχετικών αποδελτιώσεων όλων των κατηγοριών που προαναφέρθηκαν και για τις τέσσερεις εφημερίδες. Μια μικρότερη πλέον ομάδα ολοκλήρωσε τον έλεγχο και τις ταυτίσεις των τοπωνυμίων, μέσα στην καραντίνα, ώστε σήμερα (Δεκέμβριος 2020) να είναι εφικτή η δημοσιοποίηση των αντίστοιχων ευρετηρίων.
Για την κατάρτιση των ευρετηρίων εργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο ο καθένας 30 περίπου φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
Η ομάδα του Τυποσκοπίου λειτούργησε σε πολλαπλά επίπεδα, με τακτικές δεκαπενθήμερες συναντήσεις και με υποομάδες που πραγματοποίησαν διαφορετικές δραστηριότητες. Παρακάτω αναφέρονται τα μέλη της ομάδας ανά έτος ένταξης:
2013-14: Ηλίας Ελευθεριάδης, Έφη Ζαρκωτού, Άννα Ζερβού, Σπύρος Μαθιουδάκης, Σοφία Πίλουρη, Βασίλης Σπυράκος-Πατρώνας, Αναστασία Τσούγκα.
2014-15: Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, Φαίδρα Βάκουλη, Αποστόλης Βαλασσάς, Αρετή Μαυρομάτη-Λαγάνη, Χρήστος Τσερώνης, Ηλέκτρα Χατζοπούλου.
2015-16: Μαριλένα Κελαντωνάκη, Γιώργος Μαντικός, Ιωάννα Σακαλή, Αλεξάνδρα Φτούλη.
2016-17: Νεφέλη Βλαχούλη, Δημήτρης Δαβίας, Μαρία Δουρίδα, Μαριάννα Κακριδά, Ίλια Κόκκαλη, Κωνσταντίνος Μανταλιάς, Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Στάλη Συμεών, Μαρία Τσάπο.
2018-19: Χρήστος Γιαννάτος, Παναγιώτης Γκουτζιομήτρος, Χριστίνα Θεοδωρακοπούλου.
Λίγα λόγια χρειάζονται ως απολογισμός για την πορεία της ομάδας από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωση των έως τώρα εργασιών της.
Για την πρώτη, πυκνή και τόσο δημιουργική φάση (έτη 2014 και 2015), θα ήταν παράλειψη να μη μνημονευθεί ο ρόλος της Αναστασίας Τσούγκα, η οποία αναδείχτηκε σε συντονίστρια και εμψυχώτρια της ομάδας. Για την τελευταία και απαιτητική φάση (ιδίως το έτος 2019) συγκέντρωσης, ενοποίησης και ελέγχου των αποδελτιώσεων από τις τέσσερις πλέον εφημερίδες, σημαντική (και σωστική) υπήρξε η συμβολή παλαιότερων μελών, που επανήλθαν, όπως του Γιώργου Μαντικού και της Μαριλένας Κελαντωνάκη, ή της Νεφέλης Βλαχούλη, της Μαρίας Τσάπο, και του Δημήτρη Δαβία. Τέλος, πολύτιμα αποδείχθηκαν για τη συνέχιση του έργου δύο ώριμα μέλη, απόφοιτοι του Τμήματος, που βρίσκονται σε μεταπτυχιακές σπουδές και εντάχθηκαν στην ομάδα μας μόλις το 2019, η Χριστίνα Θεοδωροπούλου και ο Πάνος Γκουτζιομήτρος. Ο τελευταίος έδωσε σημαντικό χέρι βοηθείας στις ταυτίσεις των τοπωνυμίων.
Την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου που σήμερα (Δεκέμβριος 2020) δημοσιοποιείται ανέλαβαν δύο από τα πρώτα και σταθερότερα μέλη της ομάδας: ο Ηλίας Ελευθεριάδης και η Σοφία Πίλουρη (και οι δύο κάτοχοι πλέον μεταπτυχιακών τίτλων). Επωμίστηκαν το δύσκολο και κοπιαστικό καθήκον των επανελέγχων και αφοσιώθηκαν στο ευαίσθητο παιχνίδι των ταυτίσεων των τοπωνυμίων και των μετονομασιών τους - που προϋπέθετε πείρα και γνώσεις, προσοχή στην ανάγνωση και επίμονες αναζητήσεις. Το έργο αυτό, που το μοιραστήκαμε, έμεινε έως το τέλος ένα έργο συνεργατικό, και ελπίζεται να συνεχιστεί. (Ν.Γ.)